Publikációk

Mérföldkő befektetésvédelmi ítélet Magyarországgal szemben

2019. 02. 08.

A Szecskay Ügyvédi Iroda 73 millió euró pertárgy értékű, kiemelt jelentőségű győzelmet aratott a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) bírósága előtt az étkeztetési szolgáltatások nyújtásával foglalkozó francia Sodexo Pass International képviseletében. A bíróság 2019. január 28. napján hozta meg döntését, amelyben a magyar államot ezen összeg, valamint kamatainak megfizetésére kötelezte, miután elutasította az Európai Bizottság amicus curiae beadványát, amely szerint az ICSID bírósága nem rendelkezik hatáskörrel az Európai Unió Bíróság Achmea-ügyben hozott ítélete nyomán.

 

Az ügy központi kérdése a magyarországi cafeteria rendszert átalakító jogalkotási csomag hatása volt. A Sodexo azzal érvelt, hogy a reform a Sodexo francia-magyar kétoldalú befektetési egyezmény alapján megvalósított befektetésének közvetlen kisajátítását valósította meg.

 

A Szecskay Ügyvédi Iroda csapatát Szecskay András és Wellmann György alkotta, akik a Simmons & Simmons (Párizs) ügyvédei, Philippe Cavalieros and Janet (Hyun Jeong) Kimmel együtt jártak el az ügyben.

 

Az iroda alapító partnere, Szecskay András elmondta, hogy „az ügy jóval az Achmea-döntés előtt kezdődött, és az ítélet szakmai megelégedettséggel tölt el bennünket. Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült elérnünk ezt a eredményt, különösen azért, mert az Európai Bizottság és a magyar kormány is a kérelem elutasítását kérte az Achmea-ítélet alapján.” Wellmann György hozzátette: „Ez egy rendkívül összetett, kihívást jelentő ügy volt, és nagyon örülünk a kedvező eredménynek; reméljük, hogy a bíróság döntése precedensként szolgál majd a jövőben.”