Publikációk

Fennmaradnak a munkáltatókra vonatkozó rugalmas szabályok a 3. hullám megérkezésével - vajon ez lesz az “új normál””?

2021. 03. 05.

2021. február 22-én a kormány 90 nappal vagyis 2021. május 23-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet. A hosszabbítás azon átmeneti rendelkezésekre is vonatkozik, amelyeket a kormány a járvány korábbi szakaszában, az egészség és gazdaság védelme érdekében fogadott el.

 

Ezen átmeneti szabályok között szerepel az ún. Távmunka kormányrendelet is. A rendelet fellazította a távmunkavégzésre, valamint az otthonról végzett munkára vonatkozó, egyébként szigorú és merev szabályokat. Miután a munkavállalók nagy százaléka kényszerül otthonról dolgozni, a rendelet létfontosságú a munkáltatók számára.

 

Az átmeneti home-office szabályok értelmében a munkavállalók és munkáltatók lényegében valamennyi, a Munka Törvénykönyvében található, a távmunkavégzésre vonatkozó szabálytól eltérhetnek.

 

A veszélyhelyzet alatt nem kötelező alkalmazni a távmunkvégzésre vonatkozó munkavédelmi szabályokat. A munkáltató egyetlen fennmaradt kötelezettsége a munkavállalók tájékoztatása a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól. A munkavállaló a munkavégzés helyét ezen munkakörülmények teljesülésére figyelemmel választja meg.

 

A munkáltatók saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy a távmunkavégzéssel összefüggésben felmerült költségeket megfizetik-e a munkavállalók számára (jellemzően a távmunkához kapcsolódó internet költségek, lakás bérleti díja vagy rezsije). Ezen juttatás a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig adómentes, egészen a veszélyhelyzet megszűntéig. A nyugdíjjárulékot, illetve egészségbiztosítás járulékot nem kell megfizetni, illetve a munkáltató nem köteles a szociális hozzájárulási adó valamint a szakképzési hozzájárulás megfizetésére.

 

A távmunkavégzés, valamint az otthonról végzett munka szabályozása már jóval azelőtt napirenden volt, hogy bárki hallott volna a koronavírusról, a szabályozás már igazán megérett a változásra.

 

Számos munkáltató tervezi úgy, hogy a munkavállalóik legalább részben otthonról fognak dolgozni a jövőben és egy hybrid modellt alkalmaznak majd. Úgy véljük, hogy a régóta várt, a pandémia által felszított és felgyorsított feljődések közül néhány rendelkezés továbbra is hatályban marad majd és alkalmazandó lesz akkor is, amikor a veszélyhelyzetet és a korlátozásokat megszüntetik. Ez pedig egy világos és modern távmunkavégzés és home office szabályozási rendszert fog eredményezni Magyarországon.