Publikációk

A koronavírus járvány alatt Magyarországon bevezetett K+F foglalkoztatást támogató intézkedés összefoglalója

2020. 04. 22.

2020. április 10-én a magyar kormány a régóta várt Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként bevezette a kutató-fejlesztő (K+F) tevékenységet végző személyek foglalkoztatásának állami támogatását a 103/2020. (IV. 10.) kormányrendelettel. Munkajogi csoportunk röviden összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

 

A kutató-fejlesztő tevékenységet végző munkavállalót (mérnököt, kutatót, IT szakembert) foglalkoztató munkáltatók legfeljebb három hónapos időtartamú állami támogatásra jogosultak. A támogatásra április 15-től kezdődően a veszélyhelyzet megszűnte után egy hónap elteltéig lehet pályázni. Minden nem állami foglalkoztató jogosult pályázni, aki kutató-fejlesztő tevékenységet végző munkavállalót foglalkoztat.

 

A munkavállalónak a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény szerinti kutató-fejlesztőnek kell minősülnie: az a természetes személy, aki új ismeret, szellemi alkotás, termék, szolgáltatás, eljárás, módszer, rendszer létrehozásával, fejlesztésével vagy ezt célzó projektek megvalósításának irányításával foglalkozik.

 

A támogatás három hónapos időtartamra nyújtható, és az egy főre egy hónapban eső összege nem haladhatja meg a 318.920 forintot, tehát fejenként összesen a 956.760 forintot. 670.000 forintos bruttó bér alatt a támogatás összege arányosan csökken. A támogatást a munkáltatónak fizetik, aki cserébe vállalja, hogy megtartja az átlagos statisztikai állományi létszámát, és a munkavállalót legalább a támogatás időtartamával megegyező időtartamig továbbfoglalkoztatja legalább a veszélyhelyzet kihirdetésének napja (2020. március 11.) szerinti munkabéréért.

 

Ha szeretné pontosan tudni, hogy milyen időtartamra mekkora összegű támogatásra jogosult, keresse Munkajogi csoportunkat.