Publikációk

A koronavírus járvány alatt Magyarországon bevezetett 24 órás munkaidő-keret röviden

2020. 04. 22.

2020. április 10-én a magyar kormány a régóta várt Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként bevezette a 24 órás munkaidő-keretet a 104/2020. (IV.10.) kormányrendelettel. Irodánk munkajogi csoportja összefoglalta, amit a munkáltatónak tudni érdemes.

 

A 104/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet szerint a munka törvénykönyvét azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a munkáltató legfeljebb huszonnégy havi munkaidőkeretet elrendelhet. A rendelet felülírja a kollektív szerződés rendelkezéseit is.   A munkáltató a rendelet hatályba lépését megelőzően elrendelt munkaidőkeretet 24 hónapra meghosszabbíthatja. Az így elrendelt munkaidőkeret szerinti foglalkoztatást a veszélyhelyzet megszűnése nem érinti.

 

Bizonyos kivételekkel az Mt. 99. §-ában (napi minimum, napi és heti maximum munkaórák), valamint az Mt. 104-106. §-ában (pihenőidő hossza és pihenőnapok száma) foglaltaktól eltérni nem lehet, de ez - különösen egyenlőtlen munkaidőbeosztás esetén - 24 hónapra vetítve nagy mozgásteret ad a munkáltaóknak.

 

A cégek által egyoldalúan bevezethető 24 hónapos munkaidő-keret lényeges könnyítés tehát a most leálló, vagy tevékenységüket visszafogó nagyvállalatok számára, akik most is állásidőre járó alapbért fizetnek az el nem bocsátott dolgozók számára. Később a 24 hónapos munkaidőkeret alatt viszont lehetősége lesz a munkaadónak az így kiesett órákat ledolgoztatni a munkavállalókkal túlórapótlékok nélkül.