Publikációk

A “home office” során felmerülő foglalkozásbiztonsági és adatvédelmi kockázatok kezelése – 1. rész

2020. 09. 28.

A “home office” során felmerülő foglalkozásbiztonsági és adatvédelmi kockázatok kezelése – 1. rész

 

Az 1. rész a munkajogról és munkavédelemről szól. Amennyiben kérdése merül fel, vegye fel a kapcsolatot Kovács Zoltán Balázzsal.

 

Mi változott az otthoni munkavégzés és a távmunka tekintetében a Covid-19 miatt? Mi várható a jövőben? Hogyan tudnak felkészülni a munkáltatók az “új rendre” és hogyan tudják az munkavállalók menedzselni a teendőket?

 

A Covid-19 előtt a távmunka és az otthoni munka a 15 és 64 év közötti munkavállalók 1,2%-át érintette az Eurostat adatai szerint.

 

Most, hogy megérkezett a Covid-19 második hulláma, a munkáltatóknak a közeljövő tekintetében fel kell készülniük egy rugalmas heti munkaidő rendszerre és távmunkára/otthoni munkára. Fontos megjegyezni, hogy a Munka Törvénykönyve jelenleg nem ismeri az „otthoni munka” fogalmát, csupán a távmunkáét.

 

A jelenlegi, távmunkára vonatkozó szabályok közel jövőbeli módosítása várható. Ezen módosítások valószínűleg nagyobb szabadságot adnak majd a munkáltatóknak a távmunka, illetve otthoni munka vonatkozásában.

 

A társaságok többsége jelenleg egyfajta hibrid modellben működik és jóllehet a veszélyhelyzetnek vége, a munkáltatók továbbra is a rugalmas heti munkaidőt és az otthoni munkát preferálják. Azonban július 1-je óta (ahogyan a veszélyhelyzet bevezetése előtt is volt) az otthonról történő munkavégzés kizárólag a felek megállapodása alapján lehetséges. A feleknek az otthonról történő munkavégzésről szóló megállapodásukban az alábbi kérdésekben kell megállapodniuk:

 

 • a munkavégzés helye,
 • a munkavállaló munkarendje (kötött vagy kötetlen),
 • a munkáltató által biztosítandó eszközök,
 • a költségek, kiadások megtérítése,
 • egyes munkáltatói jogok.

 

A társaságok megtanulták, hogy a távmunka és az otthoni munka nem minden munkavállaló vagy munkakör esetében alternatíva. A távmunka / otthoni munka számos kockázatot és kihívást rejt, így többek között a munkaidő, munkabiztonság, munkabaleset és adatvédelem tekintetében. Ajánlott a munkavállaló teljesítményének mérése és dokumentálása.

 

A munkabiztonság tekintetében a munkáltatóknak tisztában kell lenniük az alábbiakkal és tekintetbe kell venniük, hogy a munkavédelmi kockázatoknak való kitettséget gyakran nehéz kezelni:

 

 • kockázatok minimalizálása: a munkáltató felelőssége az egészséges és biztonságos munkakörnyezet biztosítása,
 • az otthoni baleset adott esetben munkabalesetnek minősülhet,
 • belső szabályzatokat kell készíteni („home office”, egészség és biztonság, adatvédelem és adatbiztonság tekintetében),
 • kockázat elemzést kell végezni és a munkáltatónak joga van (egyben kötelessége is) az otthoni munkavégzésre kijelölt hely megvizsgálása.

 

A munkavállaló felelőssége:

 

 • az Internet kapcsolat / fűtés / világítás / víz otthoni biztosítása,
 • a kijelölt munkaterület folyamatos tisztán tartása,
 • a belső szabályzatoknak való megfelelés,
 • a “Home Office” megállapodásnak való megfelelés.

 

A munkáltatóknak érdemes áttekinteniük a belső szabályzataikat és a „Home Office” megállapodásokat abból a szempontból, hogy megfelelnek-e a fent írtaknak.