Publikációk

A Gazdasági Versenyhivatal tipikus zöld állításokat minősít

2021. 06. 23.

Ez a cikk a „greenwashing”-ról szóló korábbi írásunk folytatása.

 

(Harc a 'Greenwashing' ellen - A fogyasztóvédelmi együttműködési  hálózat széleskörű vizsgálata, Keller Anikó és Szabó Lilla)

 

(A Gazdasági Versenyhivatal a 'Greenwashing' elkerülésében segíti a vállalkozásokat, Keller Anikó és Szabó Lilla)

 

A Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: GVH) a Zöld marketing – A Gazdasági Versenyhivatal tanácsai című tájékoztatásában fogalmaz meg ajánlásokat a legjellemzőbb zöld állítások megfelelő használatával kapcsolatban, amelyek a következőkre vonatkoznak: (i) a termék összetétele; (ii) a termék előállítása; (iii) a termék jövője; (iv) összehasonlító és piacelsőségi állítások.

 

Az állítások első csoportja, a termék összetételével kapcsolatos állítások körében olyan jellemző állításokat találunk, mint az "újrahasznosítható", "újrahasznosított", "újratölthető", valamint az általánosan használt "mentes" és "organikus", illetve "bio".

 

Újrahasznosíthatóságra vonatkozó állítás esetén a vállalkozásoknak tájékoztatniuk kell a fogyasztókat az újrahasznosítási eljárásról és az ezzel kapcsolatban a fogyasztók rendelkezésére álló lehetőségekről. Ha a termék elméletileg újrahasznosítható, de az újrahasznosításra ténylegesen nem kerül sor (pl. ilyen létesítmények hiánya miatt), az ilyen állítás megtévesztő lehet.

 

Ha a vállalkozás azt állítja, hogy egy termék újrahasznosított, javasolt tájékoztatni a fogyasztókat arról, hogy a csomagolás, annak bizonyos részei, a teljes termék vagy a termék és a csomagolás egyaránt újrahasznosított anyagok felhasználásával készült-e. Az "újrahasznosított" szót csak akkor célszerű használni, ha a termék az újrahasznosítási folyamat nélkül hulladékként végezte volna.

 

Amikor egy termék újratölthetőségére fogalmaznak meg egy állítást, a vállalkozásoknak tájékoztatást kell adniuk arról, hogy a termék milyen módon tölthető újra. A GVH felhívja a figyelmet arra is, hogy a termék újratölthetőségének reálisnak kell lennie. Ezért megtévesztőnek tekinthető, ha egy borosüveg újratölthetőségét azzal az indokkal állítják, hogy otthon vízzel lehet újratölteni.

 

Annak hangsúlyozása, hogy a termék "mentes" egy adott összetevőtől, csak akkor fogadható el, ha az adott összetevőt nem helyettesítették más, azonos (vagy hasonló) káros hatással rendelkező anyagokkal. A GVH példaként említi a "mentes" állítás megtévesztő használatát olyan esetben, ha egy tisztítószer nem tartalmaz egy adott vegyi összetevőt, amelyet ugyanakkor más tisztítószerek sem tartalmaznak általában.

 

Manapság nagyon gyakori a termék "organikus" vagy "bio" minősítésének feltüntetése. A vállalkozásoknak azonban biztosítaniuk kell, hogy a termék és az előállításához felhasznált alapanyagok igazoltan organikus eredetűek, és hogy minden összetevő "bio" minősítéssel rendelkezik.

 

A második csoportba az előállítási folyamatokkal kapcsolatos állítások tartoznak, például a megújuló energiával vagy a termékek élettartamával és tartósságával kapcsolatos állítások.

 

A legfontosabb, hogy a vállalkozásoknak biztosítaniuk kell, hogy állításaik tényszerűen helytállóak legyenek, például ha a termék várható élettartamával kapcsolatban állítást tesznek, azt megfelelően igazolni kell.

 

Az élettartamra és tartósságra vonatkozó állítások esetében a fogyasztókat el kell látni az állítólagos környezeti előnyök eléréséhez szükséges információkkal is.

 

A GVH például kimondja, hogy egy termékről nem állítható, hogy karbonsemleges, ha ez csak a gyártási folyamat során kibocsátott szén-dioxidra vonatkozik, de a termék használata szén-dioxid-kibocsátással jár.