Team

Bacher Gusztáv

Szenior Partner

Profil

Bacher Gusztáv a szellemi tulajdonjogi munkacsoport vezetője.  Szakterületei a polgári jog, versenyjog, szellemi alkotások joga és peres eljárások.

 

A szellemi tulajdonjog területén jelentős tapasztalattal rendelkezik a jogérvényesítésre irányuló peres eljárásokban, a SZTNH és az EUIPO előtti eljárásokban, valamint domain vitarendezési eljárásokban: mind hazai, mind pedig külföldi jogosultak képviseletében eljárva. Folyamatosan jogi tanácsadást ad különböző ügyfeleknek a vállalkozás szellemi tulajdonvédelmi stratégiájának kialakításában (pl. védjegy portfólió kialakítása) és a K+F munkakörben alkalmazott munkavállalókkal kötött megállapodásokkal kapcsolatban. Rendszeresen végez szellemi tulajdoni auditot vállalatfelvásárlásokhoz kapcsolódóan. Közreműködik licencia szerződések, kutatási szerződések, K+F együttműködési szerződések, know-how átruházási megállapodások megkötésében, beleértve az üzleti szféra és az egyetemi szféra közötti megállapodásokat.

 

Kereskedelmi jog területén komoly tapasztalattal rendelkezik disztribútori és franchise szerződések megkötésében, vizsgálva azok versenyjogi megfelelését is. 

 

Választottbíróként szerepel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság választottbírói névjegyzékében.

 

2012 és 2014 között a Nemzetközi Versenyjogi Egyesület (International League of Competition Law, LIDC) elnöke volt.

 

Folyékonyan beszél angolul és németül.

„A Szecskay Ügyvédi Iroda a magyar szabadalmi perek óriása, a gyógyszeripar krémjének első számú választása. A nagybecsű iroda félelmetes erőt képvisel jogviták terén, továbbá a termékbevezetés előtt és a feltatálók díjazásával kapcsolatos körültekintő tanácsadásának köszönhetően is nagyon keresett... Bacher érvelései pedig mindig jól megalapozottak, csodásan előadottak és gyakran idéznek elő precedensértékű változásokat."

IAM Patent 1000, 2021

 

"Bacher Gusztáv kiemelkedő szaktekintély a szellemi tulajdonjog területén, értékes peres tapasztalattal. Jellemzője az asszertív kommunikáció, és az ügyfél igényei és a reálisan elérhető eredmények közti finom egyensúly megtalálása."

Legal500 2021, Szellemi tulajdonjog

 

"Tapasztalt és megfontolt szellemi tulajdonjogi ügyvéd"

Chambers Europe, 2021, Szellemi Tulajdonjog

 

Magasan képzett piacvezetők

Teljes mértékben támaszkodhatsz rájuk  – proaktívak, megbízhatóak és elmélyült, alapos jogi tudással rendelkeznek.

IAM Patent 1000, 2020

 

A Szecskay egy kiemelkedő, szellemi tulajdonra koncentráló kereskedelmi ügyvédi iroda, ahol átfogó jogi tanácsadást nyújtanak. Az IP oldalán a szabadalmi perek jelentik az iroda erősségét, habár magabiztosan kezelik a védjegybejelentéseket és a szerzői jogokkal kapcsolatos megbízásokat is. Szecskay András és Bacher Gusztáv, a magyar jogász közösség két kiemelkedő alakja vezeti a munkacsoportot... Bacher Gusztáv a szellemi tulajdonjogi team vezetője  és nagyrabecsült a végrehajtási és a kereskedelmi ügyek bölcs kezelése miatt.

WTR 1000, 2020

 

Készséges és jól ismeri ügyfelei igényeit.

Legal500, 2020, Szellemi Tulajdonjog

 

Bacher Gusztáv "olyan tehetséges szakember, akimély elméleti tudással rendelkezik és gyorsan átlátja az ügy lényegét. Precíz, hatékony és gyorsan dolgozik. Az IP valamennyi területén kitűnő, és nagyszerű peres ügyvéd."
World Trademark Review (WTR 1000 - The World's Leading Trademark Professionals), 2016

 

Jogi rangsorok:

 

 • Chambers Europe, 2021 - 2017, Szellemi Tulajdonjog: Band 1
 • Chambers Europe, 2021 - 2017, Szellemi Tulajdonjog (Egyéni kategória): Band 1

 

 • Legal500, 2021, 2020, Szellemi Tulajdonjog (Egyéni kategória): Hall of Fame
 • Legal500, 2019 - 2017, Szellemi Tulajdonjog (Egyéni kategória): Vezető ügyvéd
 • Legal500, 2021 - 2018, Szellemi Tulajdonjog: Tier 1

 

 • IAM's The World's Leading Patent Practitioners, Gold Band 2021 - 2016

 

 • World Trademark Review (WTR 1000 - The World's Leading Trademark Professionals) - Gold Band 2020 - 2017

 

Díjak:

 

 • Eötvös Díj (2015, Budapesti Ügyvédi Kamara)

Reklámjogi megfelelési program

2018. 02. 14. Keller Anikó, Kiss Lilla, , Faludi Gábor Jr., Boronkay Miklós, Bacher Gusztáv

Versenyjogi megfelelési program

2018. 02. 14. Keller Anikó, Boronkay Miklós, Vajda János, Faludi Gábor Jr., Molnár Sz. Bence, Bacher Gusztáv, Budai Judit
Ügyvédi kamarai tagság:
 
 • Budapesti Ügyvédi Kamara (2002 óta)

 

Egyéb szakmai tagságok:

 

 • MKIK Választottbíróság

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság választottbíró-ajánlási listájára felvett választottbíró.

 • Nemzetközi Versenyjogi Egyesület (International League of Competition Law, LIDC)

2012 és 2014 között elnök, korábban a LIDC főtitkára (2007-2010) és alelnöke (2010-2012), 2004-ben az összehasonlító reklámról készített nemzetközi jelentés témavezetője

 • Magyar Versenyjogi Egyesület

2015 óta alelnök.

 • AIPPI

A Szellemi Tulajdon Oltalmára Létesült Nemzetközi Egyesület (International Association for the Protection of Intellectual Property, AIPPI) Magyar Csoportjának főtitkára 2014-től, korábban 4 éven át alelnök.

 • Magyar Reklámszövetség

2011-től a Magyar Reklámszövetség Reklámetikai Bizottságának elnöke.

 • Iparjogvédelmi Szakértői Testület és Szerzői Jogi Szakértői Testület Tagja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala mellett működő Iparjogvédelmi Szakértői Testület elnökségének és a Szerzői Jogi Szakértői Testületnek (az eljáró tanács előadó tagjaként vagy elnökeként).
 • Amcham

2008-2012 között az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Magyarország) szellemi alkotások védelmével foglalkozó bizottságának elnöke.

 • Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE)

2002-től az elnökség tagja.

 • Magyar Védjegy Egyesület

2004-től vezetőség tagja.

 • Union Internationale des Avocats (UIA)

International Sales Law Commission tagja

 • The Licensing Executives Society (LES)

A magyar csoport tagja

 • Magánjogot Oktatók Egyesületének tagja
27 február 2018
1 március 2018
 • International Visitor Leadership Program, az U.S. Department of State Office által szellemi tulajdon védelméről szervezett továbbképzés (2010)
 • 2005-ben a Max Planck Intézetben (München) ösztöndíjas kutató a szellemi tulajdon és versenyjog területén.
 • 2001-ben a Közép Európai Egyetemen (CEU) LL.M fokozat a nemzetközi kereskedelmi jog területén.
 • Jogi diploma, Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara (1998, summa cum laude)
 • 1997-ben a bécsi jogi egyetem, 1999-ben az Asser Instituut (Hága) által a nemzetközi kereskedelmi jog és választottbíráskodás területén szervezett posztgraduális képzés hallgatója.