Mérföldkőnek számító ítélet az ICSID bíróságon Magyarország ellen

A Szecskay Ügyvédi Iroda 73 millió eurós, nagy horderejű győzelmet aratott az ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes) bíróságon a Sodexo Pass International francia élelmiszeripari vállalat nevében. A bíróság 2019. január 28-án ítélte meg a határozatot, és kötelezte Magyarországot az összeg és a kamatok megfizetésére, miután elutasította az Európai Bizottság amicus beadványát is, amelyben azt állította, hogy az ICSID-törvényszéknek nincs joghatósága az Európai Unió Bíróságának az Achmea-ügyben hozott mérföldkőnek számító ítéletét követően.


Az ügy a magyarországi béren kívüli juttatások rendszerét megreformáló magyar törvénycsomag hatásaival kapcsolatos. A Sodexo azzal érvelt, hogy a reform a francia-magyar kétoldalú beruházási szerződés alapján a Sodexo befektetésének közvetett kisajátítását jelenti.

 

A Szecskay Ügyvédi Iroda csapata Szecskay Andrásból és Wellmann Györgyből állt, akik Philippe Cavalieros és Janet (Hyun Jeong) Kim társjogászai voltak a párizsi Simmons & Simmons ügyvédi irodától.